Sommarens mode 2016

Klimatförändringen ska leda till högre temperatur för varje år och sommar, men sommaren 2015 var på intet sätt den varmaste i mannaminne. Juli präglades av regn, regn och åter regn, och en stor besvikelse ekade över Sverige och över bortkastade semesterveckor.

Sommaren är, när den är som varmast, den bästa årstiden för merparten av den modeintresserade befolkningen. Då kan du välja kläder utan att behöva tänka på funktion, utan att behöva tänka på att plagget ska hålla dig varm eller skydda mot regn. Visst kan kläder vara vackra, men vackrast är ändå människokroppen och när kroppen får komma fram, när huden lyfts fram i dagsljuset, sker en symbios tillsammans med kläderna som gör dig vackrare och mer attraktiv.
sommar

En lätt sommarklänning är även gångbar under 2016, och det kan vara lika attraktivt med en klänning som inte sitter supertajt och lämnar mycket åt fantasin.

För män rör sig modet mot det feminina, med mer framhävande av kroppen med kortare shorts, korta jeansshorts eller till och med hotpants, i en mörkare kaki-nyans eller en utmanande vinröd eller citrongul färg. Den sexiga luftigheten i det kvinnliga modet återfinns dock inte, utan kläderna ska vara kroppsnära och tighta, till skillnad från det hip-hop-inspirerade eller art noveau-hipsterdoftande modet med långa t-shirts som har varit populärt under de senaste åren.

Asymmetri är ett ledord i det nya modet och ett mer eller mindre framträdande örhänge på ena sidan är lika aktuellt som frisyren med kortare hår på ena sidan och längre på den andra. Ett artificiellt hål i en geometrisk form som drar åt ena sidan är lika tilltalande som inne i 2016 års sommarmode. Detta år är det barfota som gäller, och i ett par ljusa gympaskor är det i år inte lönt att sätta på sig strumpor, vilket också är praktiskt under sommardagar med mycket bad.